Tee ja tervis!

Ühiskond suhtub teesse kui tervisejooki. Ja see on õige.

Peamiselt on tee positiivne mõju tervisele tingitud tees sisalduvatest oksüdantidest. Need ained takistavad vabade radikaalide tekkimist. Vabad radikaalid on molekulid, mis tekivad organismis tavalise elutegevuse käigus ja mõjuvad negatiivselt selle arengule. Vabad radikaalid ründavad teisi molekule, vigastades rakke ja käivitades uute vabade radikaalide tekkimise ahelreaktsiooni. Sellised protsessid võivad viia pahaloomuliste kasvajate, tromboosi, insuldi, katarakti, Altzaimeri tõve reumatoilise artriidi ja muude krooniliste haiguste tekkimiseni.

On tõestatud, et tees sisalduvad antioksüdandid vähendavad vabade radikaalide kogust ja vähendavad eelpoolnimetatud haiguste tekkimise võimalusi.

Samuti oli teest leitud unikaalne aine teaniin, mis sisaldab üle 50% vabu aminohappeid  ja moodustab 1-2% tee kuivast massist – roheline ja must tee sisaldavad võrdses koguses teaniini. Jaapani teadlaste uuringud näitasid, et teaniin on lõõgastava toimega. Kofeiini ja teaniini sisaldumine tees seletab lõõgastavate ja aktiviseerivate tee omaduste unikaalset kombinatsiooni. Lisaks sellele näitasid hiljutised uuringud, et tees sisalduv teaniin tugevdab immuunsust, mis kaitseb meid erinevate nakkus- ja seenhaiguste eest.

Vastupidiselt levinud arvamusele on must tee oma mõju poolest sama efektiivne kui roheline tee – tootmisprotsesside erinevuse tulemusena sisaldub erinevates teedes erinev kogus antioksüdante.

Põhjalikuma informatsiooni viimastest tee mõju uuringutest inimese tervisele võib lugeda siit: www.teahealth.co.uk