Millal hakati teed jooma? Kus? Kuidas seda tehti? Millal joodi? Võib tunduda, et tee kohta on teada kõike, kuid ikka ja jälle avastatakse midagi uut. Siia on kogutud kõige olulisem informatsioon tee ajaloo ja teejoomise traditsioonide kohta nii läänes kui idas – võib ainult imestada, kui erinev võib see jook olla.

Teejoomise traditsioonid

Hetkel kasvatatakse teed peaaegu 40 riigis üle maailma. Tootmismahtude poolest on esireas India, Hiina, Sri-Lanka, Keenia, Indoneesia, Türgi ja Vietnam. Suurimateks tee tarbijateks peetakse Venemaad, Suurbritanniat, Pakistani, USA-d, Jaapani.

Allpool on mõned rahvuslikud teejoomise tavad. Võimalik, et mõned retseptid ahvatlevad neid kordama. Mida arvate Tiibeti rohelisest teest soola ja kitsepiimaga?

Kuidas avastati tee?

Teada on, et esimestena avastasid teelehe väärtuse hiinlased. Kuid see ei vasta järgmisele küsimusele: „Millal?” Oletatavasti juhtus see I saj m.a. dünastia Han valitsemise ajal, samal ajal tekkis ka hieroglüüf „cha”. Kuid on ka andmeid, et hiinlased jõid teed juba III saj e.m.a - legendi kohaselt  „vaimulikust talunik” Shen Nun avastas tee võlu ja kasulikkuse 2737. aastal e.m.a, kui teepõõsa lehed kukkusid juhuslikult kaussi, kus ta keetis vett. Teda vapustas joogi maitse ja toniseeriv efekt ning ta hakkas seda iga päev jooma.

Tee võidukäik üle maailma algas palju hiljem – umbes V saj m.a., kui hiinlased hakkasid teed müüma turgi hõimudele. 200 aastat hiljem vallutas tee endale kindla koha nomaadide ja tiibetlaste elus. Veel 200 aasta möödudes sai teest rahvusjook Jaapanis.