Kuidas õigesti juua teed?

Kuidas õigesti keeta teed? Küsige seda tõeliselt teemeistrilt ja ta väsitab teid ära jutuga vee keemise staadiumitest ja tee raputamisest teekannu spetsiaalsete ringliigutustega.

Need on peensused, mis muudavad lihtsa tee keetmise protsessi aega- ja vaevanõudvaks tegevuseks, aga tee maitseomaduste erinevusi ja vahet võivad tunda ainult professionaalsed degustaatorid. Muidu teejoomise nautimiseks piisab mõne lihtsa reegli järgimisest.

Vesi.

Kõik teavad, et vesi keeb temperatuuril 100°С, kuid see ei toimu hetkega: alumised veekihid veekannus soojenevad kiiremini. Nendes tekivad väiksed mullid, mis koos kuuma veega tõusevad pinnale ja segunevad ülemiste, külmemate veekihtidega. Veekann sealjuures sahiseb – „laulab". Hiinlased nimetavad seda keemise hetke „valgeks lätteks". Just siis on vesi 85-90°С – optimaalne temperatuur tee valmistamiseks. Sealjuures tuleb silmas pidada, et roheline tee on nõudlikum vee kvaliteedi suhtes, musta teed aga võib teha ka pärast seda, kui vesi veekannus on üle kuumenenud ja keema läinud – piisab, kui seda natuke jahutada.

Ärge unustage ka seda, et keetmata vett kraani alt juua ei tohi: kui te kavatsete teha teed „valge lätte" meetodil, ostke pudelites joogivett. Muidugi ei tohi see olla gaasidega või mineraalvesi.

Tee.

Arvatakse, et tee valmistamisel teekannus tuleb järgida järgmist reeglit: kannu pannakse iga tassi kohta üks teelusikatäis puru ja üks teelusikas „teekannule". Tahaks märkida ainult seda, et kui teile tuleb külla rohkem inimesi ja võib tekkida vajadus teed lahjendada, võib panna kannu u 20% rohkem teepuru. Täiendava lusikatäie kuiva puru võib panna ka suurelehelise tee puhul, mis aeglasemalt loovutab oma maitset ja aroomi.

Muidugi, enne pannakse teekannu teepuru ning alles siis kallatakse peale vesi. Teekannu peab eelnevalt soojendama – teda võib loputada kuuma keeva veega või soojendada pliidil.

Tee tõmbamise aeg.

Sõltub valitud teesordist: nagu oli juba öeldud, suurelehelised sordid tõmbavad kauem kui väikselehelised sordid. Pealegi, me kõik joome erineva kangusega teed. Seega optimaalset tee tõmbamise aega soovitada ei saa – lähtuge oma maitsest ja pakendil olevast juhendist. Pidage meeles, et rohelise tee tõmbamise aeg peab olema kaks korda lühem kui mustal teel. Kui hoida teda liiga kaua, võib tee muutuda kibedaks.

Lisame piima.

Teele piima hakkasid lisama eurooplased. Esimest korda sellise tee kasulikke omadusi mainitakse XVII sajandil. Võimalik, et taolise kombe eeskujuks oli tollal väga populaarne kohv, mida joodi ka piimaga.

Traditsiooni kohaselt valatakse alguses tassi piima ja siis teed. See reegel tekkis kartusest, et kuum tee võib õhukeste seintega portselantassid ära lõhkuda. Hiljem tekkisid vastupidise arvamuse pooldajad, kes väitsid, et alguses tuleb valada tee ja siis alles piim. Muidugi ei sobi piim kokku ei bergamoti ega sidruniga..